gammalt hopp om padel världen och 25:e spelare i världen på 21, baskiska Andoni Bardasco var tvungen att stoppa sin professionella karriär i slutet av 2018 på grund av flera skador. Nu 30 år gammal pratar han med oss ​​om sin omskolning, hemma i Bilbao, i undervisningen av padel till utländska spelare – och särskilt franska spelare.

Nöjet att dela med sig av sin passion

"För mig är tanken på omskolning i padel tog inte tag direkt. Jag tog lite tid och avstånd från padel för att ta reda på vad jag verkligen ville göra. Vid den tiden var det pandemin som tvingade mig att vänta innan jag startade projektet Padel Stuff.

Vad som är säkert är att jag regelbundet fick samtal från spelare som bad mig att göra det padel. Jag gjorde det ibland och jag fann nöjet att dela denna passion med riktigt motiverade människor. Så jag sa till mig själv "varför inte göra det till mitt jobb?".

När jag gick för att ge mig ut på det här äventyret på egen hand träffade jag Iñaki [Redaktörens anteckning: Iñaki Loredo, partner till Andoni], som ville göra något liknande på sin sida. Vi pratade med varandra och det visade sig att våra projekt sammanföll och att vår kunskap kompletterade varandra: han har mer erfarenhet av att organisera evenemang, han har arbetat i näringslivet; och jag, jag har mer kunskap om padel. Eftersom vi båda hade expertis inom främmande språk hade vi idén om att tilltala utländska studenter som en prioritet. Jag tror att det är mycket viktigt för eleverna att lära sig på ett språk de behärskar väl: det låter dem fokusera till 100 % på padel, på träning. »

Andoni och Inaki Padel Stuff
Andoni till vänster och Iñaki till höger

”Om eleven ska försöka förstå vad som berättas för honom på ett språk som inte är hans eget är det ytterligare ett hinder. Även för någon som förstår spanska och talar det lite, är det bättre för läraren att anstränga sig för att tala elevens språk, eftersom en elevs hjärna padel måste tillgodogöra sig mycket information och omsätta den i praktiken. Om vi ​​dessutom lägger till ett främmande språk, slösar det för mycket energi. »

På banan ger de franska eleverna allt

"Så Iñaki och jag hade allt det gemensamt och det var därför vi bestämde oss för att lansera Padel Stuff tillsammans. I Spanien finns vi i Bilbao, men vi kan även träna i klubbar över hela världen och framför allt i Europa, för att utbilda lärare där. »

"Skillnaden mellan spanska studenter och franska studenter är att fransmännen vill dra nytta av kurserna och lektionerna till 100 % och tillämpa dem fullt ut. Det är verkligen en stor skillnad. Av den anledningen tycker jag mer om att arbeta med franska studenter än med spanjorer, för inte ens här visar ungdomar på 12 eller 14 år som siktar på den högsta nivån samma vilja att anstränga sig eller lyssna på råd. Medan amatörer som kommer för att gå en kurs, även om de är på semester och passar på att dricka öl, besöker Bilbao och äter gott, ja när de är på padel, de ger allt och de fascineras av det som förklaras för dem. De får mycket gärna råd. Det är i den andan vi tycker om att arbeta. »

Mål: att vara en kvalitetsreferens

"För framtiden Padel Stuff, jag skulle vilja att vi ska bli en referens, speciellt när det gäller kvalitet och inte så mycket kvantitet: målet är inte att ha tusentals kunder, utan att se till att alla som kommer till oss är nöjda , lever en så perfekt upplevelse som möjligt vad gäller organisation och kvalitet, även på små detaljer. Vi är till exempel fästa vid att kunderna har tillgång till bra mat, att de inte slösar tid på att göra resor eller att de har nytta av bra bollar. Det låter dumt, men ibland ser bollarna ut som hundens. Det här är något som aldrig skulle kunna hända med oss, vi byter bollar väldigt regelbundet, för om bollarna låter ett fruktansvärt ljud vid varje träff är det väldigt komplicerat att förmedla det eleven letar efter. »

Padel Stuff erbjuder skräddarsydda praktikplatser till sina studenter

"Jag upprepar, vårt mål är att vara ett riktmärke för kvalitet. Vi vill inte att någon ska lämna en praktikplats hos oss och säga "Jag var inte bekväm, jag förstod inte vad de sa till mig, jag lärde mig ingenting och jag förlorade min tid". Jag tror att vi för tillfället lyckas med den här satsningen, för alla band vi tar emot är väldigt glada och säger till oss att de vill komma tillbaka – vilket vissa redan har gjort. Målet nu är att göra det känt för att nå fler människor.

Jag tror att många europeiska länder där padel växer väldigt snabbt skulle gynna många människor som oss för att hjälpa dem att öka nivån. För att lusten att spela ska öka måste människor ha utmaningar som gör att de vill utvecklas och lära sig. »

Skräddarsydda kurser, anpassade efter studenternas önskemål

”Den typ av praktikplatser vi erbjuder på Padel Stuff är varierande anpassar vi oss efter önskemålen... Det kan vara antingen en grupp på åtta personer som kommer för att leka och lära sig morgon och eftermiddag, eller ett par som kommer för att träna på morgonen och sedan njuta av vår stad, eller till och med en en -dagsbesök från någon som vill jobba på sin största svaghet: allt är möjligt.

När vi anordnar kurserna kontaktar vi berörda personer direkt för att samla in den information som behövs för att planera lektionerna. Efteråt, beroende på vilka dagar som finns och elevernas prioriteringar, försöker vi organisera träningspassen på bästa möjliga sätt så att all kunskap bevaras väl.

Infrastrukturmässigt jobbar vi i en magnifik klubb, riktigt vacker och med väldigt högt i tak. Enligt vår mening är padel är en sport som spelas mycket bättre inomhus, så det är den här typen av klubb som vi har valt. »

Läsepisod 1 ochepisod 2 av denna bild

Mer information om Padel Stuff HÄR

Efter 40 års tennis faller Jérôme i potten padel 2018. Sedan dess tänker han på det varje morgon medan han rakar ... men rakar aldrig pala i handen! Journalist i Alsace, han har ingen annan ambition än att dela sin passion med dig, oavsett om du talar franska, italienska, spanska eller engelska.